Material, function and technique: a right guess (54)

The building that MAP Architects did in Borneo dock, Amsterdam, solves the envelopes in a very appropriate way at all scales.
The first good decision is of global architectural strategy. They distinguish three areas in the envelopes: the plinth and the north façade made of brick seat the building in the plot and protect it from moisture; over this plinth and on the sunny orientation, a wooden enclosure; finally, the sometimes named “fifth façade”, the roof, is hollowed with courtyards limited with wooden domestic facades.  

The second good decision refers to the constructive strategy: resorting to prefabrication either in the case of the massive concrete structure as for the lightweight wooden façade. The ventilated façade is made of panels nearly completely finished at the workshop except for the joints. Unlike other prefabricated systems, wooden components usually leave undesigned and unfinished joints. These joints, finished on site, permit avoiding seeing the cutting of the panels in the elevation. 
The third good decision is the honesty with which materials are shown. No demur about how the passage of time will change the wood image; no demur when coexisting prefabricated techniques with craft ones.

Housing in Borneo

Location: 
Borneo Dock
Amsterdam
Netherlands
Year of construction: 
1999
Weight of the entire facade: 
Period: 
Finishing material: 
Supporting element: