A white veil for a neutral backdrop (025)

The extension of the Faculty of Law of the University of Barcelona is one of these risky interventions: erecting 16,000 m2 next to a jewel of rationalist architecture of smaller size, about 12,000 m2; being the plot of the new construction of a dimension considerably smaller than that of the historic building. We do not aim here to value the architectural intervention, simply mentioning that the recourse to neutrality is perfectly understandable. Neutrality in the volume and neutrality in the façade: a perfectly continuous white veil that forces screen printing all around the perimeter of each glass to hide the profile that forms the camera, as well as to use white sealing material in the joints. No shadow projected by the facade elements; no reliefs. The same neutrality is carried to the interior, now expressing the rhythm of the mullions and the supporting structure.

New Law Faculty Building (UB)

Location: 
Avinguda Diagonal, 684
08028 Barcelona Barcelona
Spain
Year of construction: 
2016
Solution: 
Weight of the entire facade: 
Period: 
Finishing material: 
Supporting element: 
Companies: 
Photographer: 

Ph 1-8, Oriol Roig

Ph 9-10, Garcia Faura

Ph 11-12, Tiaré Gàlvez

Authorship of the graphical documentation: