Metal

We are glad to have the opportunity to speak about a façade capable of expressing so much sensitivity regarding the context and its functionality at the same time as manifesting itself as an impeccable jewel in the chromatic composition at short and medium distances.

Again, this Catalan studio proposes a clear and simple façade. The dry constructed façade is based on three layers: the main one solving air and water tightness, an inner cladding and an outer one. Someone could think the façade works properly just with the main sandwich layer – as the Courts extension in Zaragoza-. However, both claddings are needed for an improved behavior.

Batlle and Roig resort in this occasion to a curtain wall where partial structures are assembled at each slab front without physical continuity between them. Glass panes are then supported over those partial structures to close the façade (have a look to "Cadireta" curtain wall structure). Each two glass panes are framed with an aluminum frame made with unitized panels profiles. Is it then a unitized façade or a curtain wall one? Maybe a mixture?

The ventilated façade of the Institut Geològic de Catalunya -IGC- responds with the inner layer to the needs in terms of windows distribution that the use requires; and with the exterior, to formal aspects. The perforated corten sheet that clads the entire facade allows giving an abstract image, solving domesticity behind it. This perforated metal sheet, beyond showing a certain drawing, allows playing with transparencies, a rich composition resource possible in multilayer facades.

The façade of the Sant Jordi student residence building is characterized by the continuity of the zinc sheet. This sheet covers the opaque wall as well as the windows, in this second case as an exterior shutter. The façade escapes from the verticality by means of a discreet but sufficient gesture. Both strategies, material and geometry, make the set stand out in a medium-high-class residential context, characterized by ceramic brick buildings.

The architects’ challenge in the NIDO building is to combine the residential use with the image of a high tertiary tower in the center of London guaranteeing the adequate level of comfort. To do so, they resort to two fundamental strategies. Firstly, the fragmentation of the facade plane in different areas, according to the different housing units. This firs strategy permits to combine views, ventilation and solar protection. Secondly, construction using unitized panels.