Ferres Arquitectos y Consultores

Ferrés arquitectos y consultores parte de una idea muy simple, entroncar con la necesidad de especialización que exige la arquitectura de vanguardia, que trata de proporcionar a arquitectos y sus colaboradores soluciones de alto nivel para hacer realidad fachadas ligeras de última generación.
Una idea que ha tenido como impulsor y cabeza visible a un especialista en esta materia, Xavier Ferrés, de formación arquitecto, que durante toda su carrera profesional ha estado vinculado al mundo de las fachadas ligeras. Experto reconocido en el sector, de las fachadas ligeras desde todos sus ángulos como la producción en fábrica, los procesos en obra, el desarrollo de sistemas constructivos, la asesoría para industrias del vidrio o de los sistemas de perfiles o de sus componentes.
El denominador común de los trabajos desarrollados, gira siempre en torno a una filosofía de trabajo en la que los consultores deben aportar soluciones para mejorar el global del proyecto, durante todo el proceso y no una vez terminado éste, para resolverlo constructivamente. Este sistema no depende de la magnitud o de la complejidad de la obra, solo depende de la organización y del método de trabajo de los equipos, para obtener resultados de alta calidad.
Tomando como base el trabajo realizado en multitud de obras, aplicando las conclusiones de la experiencia, combinando un fondo documental único, el estudio, la formación y las ideas, con la práctica profesional, nos permite actualmente ofrecer servicios integrados, desde el diseño y planificación de la fachada hasta el control de su ejecución material en fábrica y obra.
Mediante este aprendizaje constante, mostrado en más de 50 artículos técnicos y manuales así como más de 50 conferencias en escuelas y congresos, nuestro estudio, se ha especializado en ofrecer a arquitectos y constructores el asesoramiento y asistencia técnica necesarios para acometer con éxito los proyectos más complejos desde el punto de vista conceptual, formal, técnico y constructivo.

The facade of GAES headquarters in Barcelona is a risky proposal. In filt3rs.net we addressed the behavior of the green filtering elements; here is the time to comment the facade solution as a whole.

The unfinished Plaça d’Europa project arises from a contradiction. The objective was to provide the city of Barcelona with a more representative entrance from the airport, with towers that appear to be of tertiary use. And we say “appear to be” because many of these towers were in fact designed for residential use. This contradiction justifies the façade solution adopted in these towers.

The façade of the Renaissance hotel in L’Hospitalet has a peculiar thermal behaviour. It is based on retarding thermal loss with the concrete wall (thermal inertia), while minimizing the thermal difference between the two sides of this wall with a closed air cavity on its outer side. This closed air cavity has its thermal insulation improved by a reflective membrane coating one of its sides. Thermal gain in summer is controlled by the reflective capacity of the white serigraphy in the glass and, again, the reflective membrane.

Batlle and Roig resort in this occasion to a curtain wall where partial structures are assembled at each slab front without physical continuity between them. Glass panes are then supported over those partial structures to close the façade (have a look to "Cadireta" curtain wall structure). Each two glass panes are framed with an aluminum frame made with unitized panels profiles. Is it then a unitized façade or a curtain wall one? Maybe a mixture?

We include here RBA headquarters building not with the aim of talking about the project as a whole, an analysis that would allow us to highlight very positive aspects, but just focusing our interest on the façade. That leads us to talk about its lack of sincerity. The two longitudinal facades of the lower volume are articulated from a grid that reproduces the rhythm of the concrete structure. It is not the true "structure" that we see. The façade enclosure covers pillars and slab edges from the outside hiding them in sight.

It is difficult to understand the need of building this thick, load bearing, cast in-situ concrete wall hidden behind a light cladding made of different layers: mineral wool; coloured ribbed plates; glass slats. In the inside, the concrete wall is again hidden, in this occasion by furniture. The climbing formwork system that made possible this wall had to be successively cut so as to be adapted to the changes on the diameter and curvature of the tower. Not less must have been the difficulty when preparing the reinforcement.